top of page

PİRELER ve PİRE ALERJİSİ

Havaların ısınması ile birlikte tabiatta pirelerv ve keneler harekete geçti bu yüzden petlerimizin dış parazit uygulamalarını geç kalmadan yaptırmakta fayda var 


Pire alerjisi hakkında bilmeniz gerekenler...

 

Pire ülkemizde çok yoğun olarak bulunan, özellikle yazın hava ısınınca artan, ev hayvanlarında aşırı strese neden olacak kadar kaşıntıya neden olan bir dış parazittir. Ayrıca birçok hastalığın da taşıyıcısıdır. Pet sahipleri çoğu zaman “kedim /köpeğim çok fazla kaşınıyor ama üzerinde bir şey göremedik” diyorlar

Pireler o kadar hızlıdırlar ki özellikle koyu renkli ev hayvanlarında tespit etmek bazen çok zor olur. Pirenin yaşam döngüsü 4 aşamadan oluşur. 

İlk aşama yumurtadır ki bu aşamada konağın tüyüne yapışmış durumdadır. Daha sonra düşerek çevreye yayılır. Uygun koşullarda (bu koşullar 35 derece sıcaklık ve %70 nemdir) larva aşamasına geçer. Larva aşamasından sonra koza ve akabinde erişkin pire olarak yaşam döngüsünü tamamlar. Çevrede koşullara bağlı olarak 10-62 gün arası canlı kalabilir. Ama ilk fırsatta beslenecekleri konaklarına geçmeye hazırdırlar ki bu da boyutlarıyla kıyaslandığında inanılmaz olan zıplama yetenekleriyle hiç de zor değildir. Kısacası pirelerin esas kaynağı pire ve yumurtalarıyla kontamine çevredir. Ev hayvanınızın üzerine çıktığı anda büyük bir hızla çoğalmaya başlarlar. Dişi bir pire yaşamı süresince 2000 yumurta üretebilir. 
Pire Alerjisi Dermatiti dünyada bilinen en yaygın deri problemidir ve sebebi pire ısırığıdır.

Hayvanın vücudunun pire tükürüğüne verdiği tepkidir. Pet sahibi, şiddetli kaşınma, kendi kendini dişleme ve yalanma gibi belirtiler gözlemler. 6 aylıktan küçük köpeklerde çok yaygın görülmez. Kuyruk kökünde, bacakların arkasında, bel bölgesinde, karında ve göbek bölgesinde kabuklanmalar, kızarıklıklar, derinin soyulması gibi belirtiler görülür. Teşhis genellikle pirelerin ve/veya pire dışkısının deride görülmesiyle rahatlıkla konulabilir. Tedavide 3 adım uygulanır. İlk adımda alerjiye sebep olan etken, yani pire evcil hayvanınızın ilaçlanmasıyla elimine edilir. İkinci adımda alerji kontrol altına alınır. Üçüncü adım ise çok şiddetli durumlarda eğer ortada sekonder enfeksiyonlar varsa, onların tedavisini içerir. Sonuç olarak durumun şiddetine bağlı bir sürede ev hayvanınız eski sağlığına kavuşur.

bottom of page