top of page

İlk defa yavru bir köpek aldınız ve eve geldiniz neler yapmanız gerekli ?

Yapılacak en güzel şey, daha ilk günlerden başlayarak köpeğinize “HAYIR” kelimesinin anlamını en iyi ve doğru biçimde öğretmek olacaktır. 

Bu şekilde köpeğinizle birlikte çok daha kolay ve rahat bir yaşam sürdürebilirsiniz.

Vereceğiniz ilk eğitim tuvalet eğitimi olmalıdır zira sizin belirlediğiniz pet yada köpek tuvaleti harici bir yere tuvaletini yapmaya alışırsa bu alışkanlığını kırmak eğitim vermekten daha zordur bu yüzden vereceğiniz ilk eğitim WC eğitimi olmalıdır

Yavrular uyandıktan ve yemek yedikten hemen sonra tuvalet ihtiyacı duyarlar bu zamanlarda tamamen onun WC eğitimine önem vermeniz gerekir ve belirlediğiniz tuvalet alanı onun yattığı ve mama yediği yere çok uzak olmamalıdır ,bebek oldukları ve kasları gelişmediği için tuvaletlerini fazla tutamazlar ve giderken dayanamayıp yolda bırakıverirler

Başka cinsleri fazlaca bilmem ama cavalierler azami bir yada iki gün içinde bu eğitimi büyük ölçüde alırlar arada ufak tefek kazalar olabilir bunlarıda hoş görmek gerekir, ancak yanlış anlaşılmasın eğitimden kasıt tuvaletini tutması değildir zaten yavru olduğundan bu mümkünde değildir ,verilecek olan eğitim sadece tuvaletini sizin istediğiniz doğru olan yere yapmasını öğretmekten ibarettir

Bu eğitimi verirkende uygulamanız gereken yöntem ödül ve cezaya dayalı bir eğitim olmalıdır

Ödül, köpeğinizin nasıl davranması gerektiğini öğrenmesinde ve davranış şeklinde istediğiniz değişiklikleri gerçekleştirmenizde en büyük yardımcınızdır.

Köpeğinizin hoşuna giden herhangi bir şey ödül olabilir. Yiyecek, okşanma, sıcak bir sevgi gösterisi “aferin” gibi Bunlar köpeğinizin doğru davranışları yapmasını teşvik eder.Köpeğinizin sahip olduğu davranışların çoğu teşvik edilmenin sonucunda şekillenir. Ödül ya da teşvik,yapılan davranışın gelecekte tekrarlanma olasılığını arttırır. Aynı zamanda hızlı bir şekilde öğrenmeyi sağlar.

Ödüllendirmenin zamanı da önemli bir konudur. Köpeğiniz hoşunuza giden bir davranışı gerçekleştirdiğinde, onu bir iki saniye içinde ödüllendirmelisiniz. Köpekler sürekli hareket halinde olan canlılardır. 

Bu yüzden geç yapılan bir ödüllendirme, onun hangi davranışı için ödüllendirildiğini anlamasını güçleştirecektir. Ödüllendirdiğiniz anda köpeğiniz ne yapıyorsa teşvik ettiğiniz davranış da o olur.

Örneğin; köpeğinize oturmayı öğrettiğinizi düşünelim. Köpeğiniz oturduğunda ödüllendirmek için ayağa kalkmasını bekleyip ödülünü verirseniz, onun oturmasını değil ayağa kalkmasını ödüllendirmiş olursunuz.

Özellikle tuvalet ve otur kalk eğitiminde, ödül en büyük yardımcınız olacaktır. Aslında bu işin mantığı çok basittir. ”Köpeğiniz hoşunuza giden bir şey yaptığında siz de onun hoşuna giden bir şey yapın”

Yavru bir köpeğin elbette bir takım yaramazlıkları olacaktır. Bu istenmeyen davranışların bir daha tekrarlanmaması için genel olarak, cezalandırma ya da yüksek sesle ikaz etme yöntemlerine başvurulur. 

Bu noktada en önemli şey, dozu iyi ayarlamaktır. Eğer çok sert sesle örneğin HAYIR komutu verirseniz sizden korkar ve aranızdaki iletişim kopar sesiniz tonu ile sadece yaptığı kabahati anlamalı ama sizden 

korkmamalıdır aksi takdirde yapmış olduğu dışkılamayı bile yanlış algılayıp onu yok etme yoluna gidip yemeğede kalkabilir burada en önemli husus yaptığının kabahat değil yanlış yere yapmış olduğunu anlamasıdır

Ses tonunuzda yapacağınız bir takım değişikliklerle onun üzerinde hakimiyet kurun kurallarınızı baştan koyun.

Örneğin yatağınıza almak istemiyorsanız hiç almamanız gerekir yada mutfağa girmesini istemiyorsanız bu kuralları en başından koymanız gerekir önce yatağınıza alıpta sonradan kendi yatağında yat derseniz sizi dinlemez yada kendini cezalardırılmış gibi hissedebilir bu yüzden her şeyi başından düşünüp kuralları ona göre koymakta fayda vardır.

Siz sofrada yemek yerken asla ona yediklerinizden vermeyin aksi takdirde bunu alışkalık haline getirip hep isteyecek ve size rahat yemek yeme imkanı vermeyecektir .

Yavru köpeklerin kemirme ihtiyacı çok olur ayakkabı ,terlik,çorap ve eşyalarınızı kemirme çabasına girdiğinde hayır deyip onun kemirmesi gereken bir malzeme vermelisiniz top,oyuncak,diş ipi yada yapay kemikler gibi

Köpeğinizi kucağınıza alıp koltuğa oturdunuz ve herhangi bir sebepten kalkmanız gerekti uyuyor diye asla onu koltukta bırakıp kalmayın arkanızdan gelmek isteyip koltuktan atlayacaktır ve muhtemelen bir yerini sakatlayacaktır bu yüzden siz koltuktan kalktığınızda onuda mutlaka yere bırakın 

Köpeğinizi oynatırken elinize oyuncak ve benzeri bir şey alıp zıplatarak oynamayın bu onun eklemleri için son derce zararlıdır zıpladıktan sonra yere düşerken ters basması sonucu eklemlerinde kalıcı hasarlar oluşabilir ve yine onunla evde oyuncağını fırlatarak oyun oynamayın çünkü eviniz kuvvetle muhtemel parkedir buda onların doğasına aykırı bir zemin olduğundan koşarken zemine tutunamayıp patinaj çekecektir buda onların eklemleri için zararlıdır bırakın oyuncakları ile kendisi oynasın siz müdahele etmeyin seyrederek keyif almakla yetinin bu onun sağlığı açısından çok daha iyi olacaktır.

Önemli bir hususta mama yemeleridir nasıl alışırlarsa öyle giderler ancak eve ilk geldikleri gün mama yeme problemi gösterebilirler değişik ortam ,anneden ve kardeşlerinden ayrılması nedeni ile beslenmede sorun yaşayabilirler ancak asla elinizle besleme yapmayın kendi tabağından yemeli yoksa hemen sizi istismar etme çabasına girecektir fakat mama yemeside çok çok önemlidir şayet mamayı red edipte yemezse yavru olduğu için bir müddet sonra bağışıklık sistemi zayıflar buda hastalıklara davetiye anlamına gelirki yavruluk dönemimde bu azami önem taşır bu yüzden dengeyi kurmak önemlidir ve bu veletler asla hayal bile edemeyeceğiniz bir zekaya sahiptirler sizi çok güzel kullanıp her istediklerini zekaları ve sevimlilikleri ile yaptırırlar .

Aşı programları bitene kadar aşırı koruyup kollamanız gereklidir ,banyo asla yapmamalıdır ve tabiki sokağa çıkmamalı yerle teması olmamalıdır ancak ve ancak kucağınızda ,arabanızda gezdirebilirsiniz size temiz gibi görünen çim alanlar onlar için büyük tehlike teşkil eder o alanda gezen sokak hayvanlar vs mikrop ve bakteri bırakır hatta kuşların dışkısından bile bakteri kapabilirler toprak en çok mikrop ve bakteri taşıyan alanların başında gelir bu yüzden oyanayıp koşturması için aşı programı bitinceye kadar sabırlı olmak gerekir.

Örneğin aşıları tam olan evcil sahibi bir arkadaşınız size gelebilir, ufaklığı sevmek isteyebilir kendi evcili aşılı olduğundan hasta olmaz fakat gezdiği müşterek gezme alanlarından mikrop,bakteri alıp taşıyıcı olabilir bu sahibi içinde geçerlidir ve sizin yavrunuza bulaşabilir yada evin herhangi bir bireyi dışarıda herhangi bir evcil ile temasta bulunup eve geldiğinde aynı taşıyıcılığı gösterebilir bu yüzden aşı programı bitene kadar bu konuda azami hassasiyet göstermek gerekir aksi taktirde herhangi bir ihmalin sonucu ölümcül bir hastalıkta kapması malesef mümkündür

bottom of page